Het karakter

De Jack Russell Terrier is binnenshuis een gezellige hond. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen, zeker als ze ermee zijn opgegroeid, goed met kinderen overweg. Een Jack Russell Terrier is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell Terrier, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezig houdt, zowel lichamelijk als geestelijk. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! Het voordeel van het actieve en sportieve Jack Russell Terrier is dat dit ras geschikt is om allerlei soorten hondensport mee te bedrijven; van doggy-dance tot behendigheid, overal zijn Jack Russell Terriers in voor! Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Ook zijn het verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar, waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell Terrier tovert in een onbewaakt ogenblik uw tuin om in een kleine zandafgraving.

De Jack Russell Terrier is een grote hond in een kleine verpakking. Wat niet klein aan de hond is, is zijn onverschrokken karakter, gebit en moed. Zij zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en houdt hier te allen tijde rekening mee!

De Jack Russell Terrier is dus een echte karakterhond. Zij zijn vaak erg eigenwijs zijn en zijn zeer pienter, en zij vereisen daarom een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen).

Jack Russell Terriers zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken.

Bron: Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier https://www.nvjrt.nl/de-jack-russell-terrier/

Mijn eigen ervaring:
De beschrijving van de NVJRT klopt helemaal! Ik wil hier zelf nog iets aan toe voegen. Ik heb nu mijn tweede Jack Russell Terrier en ik heb verschillende pups thuis verzorgt tijdens mijn werk op het dierenasiel. Ik kan je vertellen dat één van de meest voorkomende hondjes in het dierenasiel de Jack Russell Terrier of een kruising hiervan is. Ze worden gevonden nadat ze ergens zijn achtergelaten en soms worden ze netjes door de eigenaren zelf naar het asiel gebracht. Vaak gaven de eigenaren dan als reden op dat de hond niet alleen thuis kon blijven, niet wilde luisteren te veel energie had of achter de buurtkatten aanging. Dit bevestigd nog meer wat de NVJRT hierboven beschrijft. Een Jack Russell Terrier heeft een hele consequente opvoeding nodig en heel veel uitdaging. Ze zijn gefokt om te jagen. Dus dat deze hondjes achter de eenden, vogels en katten willen aanrennen is meer dan logisch. Dit kun je overigens wel beperken door ze goed op te voeden, maar het instinct blijven ze houden. Het grappige is dat ze vaak wel met de huiskat dikke maatjes zijn, maar de katten buitenshuis graag willen laten rennen.

Daar wil ik aan toevoegen dat de hondjes, zeker als ze jong zijn, niet stoppen met spelen als ze moe zijn. Hierdoor kunnen ze snel overprikkelt raken, met ongewenst gedrag tot gevolg. Dit is de reden dat als ik merk dat ze moe zijn en toch doorgaan met spelen, dat ik ze in de bench doe, ze een kauwbotje geef en dan vallen ze vrij snel in slaap. Let er dan wel op dat andere honden, kinderen en visite de hond ook met rust laten! Later leren ze steeds beter om zelf in hun mandje te gaan liggen als ze rust nodig hebben.

Wat ik zo fantastisch aan het ras vind, is dat ze zo slim zijn. Ze zijn grappig, eigenwijs, zitten vol levenslust en staan altijd klaar om dingen te ondernemen. Als je ze goed opvoed, voldoende beweging en uitdaging geeft, dan is het binnenshuis een heel rustig en stabiel hondje dat graag op je voeten of dicht tegen je aan komt liggen.  

Scroll naar boven